SPHDHV is zich bewust van haar rol als financiële instelling en wil deze ook gebruiken om verantwoord te beleggen en duurzame ontwikkelingen te stimuleren. SPHDHV heeft de visie dat bedrijven die maatschappelijk verantwoord opereren op lange termijn een vergelijkbare of betere risico-/rendementsverhouding zullen laten zien dan bedrijven die hier minder bewust mee omgaan. Voor meer informatie verwijzen wij naar een bericht over duurzaam beleggen op de website van SPHDHV. In tijden van onrust en oorlog is dit niet altijd het geval. SPDHV onderzoekt of dit tot aanpassingen moet leiden in het beleggingsbeleid.
Het jaar 2023 heeft in het teken gestaan van de verdere verduurzaming van de beleggingen. Dit heeft als volgt vorm gekregen: > SPHDHV heeft in 2023 het mandaat voor bedrijfsobligaties omgezet naar een fondsoplossing voor bedrijfsobligaties waar een sterkere nadruk wordt gelegd op het gebied van ESG-kenmerken (Environmental, Social, Governance) en financiële prestaties. > SPHDHV maakt op dit moment voor haar beleggingsportefeuille gebruik van uitsluitingenbeleid van bepaalde ondernemingen. Dit geldt zowel voor aandelen als voor obligaties. Het betreft ondernemingen met activiteiten op het gebied van clustermunitie, controversiële wapens, schending van mensenrechten en ondernemingen die meer dan 5% (in geval van aandelen) of 5% (in geval van obligaties) van hun omzet uit tabak halen.
In de feitelijke mix is het percentage van Impact aandelen (waterfonds) groter dan in de strategische mix en de Impact infrastructuur (hernieuwbare energie) is juist lager. Liquiditeiten die bedoeld zijn voor hernieuwbare energie, maar waar nog geen projecten voor zijn, worden tijdelijk belegd in het waterfonds. Op deze manier is het percentage Impact beleggingen als geheel wel dichtbij de strategische weging (in de mix).
Het rendement over 2023 is 9,2%, dit werd veroorzaakt door het herstel van de financiële markten na de daling in 2022 door de oorlog in Oekraïne. Ten opzichte van het benchmark rendement van 9,8% viel het nog enigszins tegen maar dit is verklaarbaar. Het bestuur heeft ervoor gekozen een duurzame beleggingsportefeuille op te bouwen. In het verleden heeft deze beter gepresteerd dan de benchmark. Echter in tijden van oorlog, zoals het afgelopen jaar, hebben aandelen fossiele brandstoffen en wapenindustrie het beter gedaan. Het fonds is daarin relatief minder belegd.